Ud i naturen

Pas på flåten – Danmarks farligste dyr

danmarks farligste dyr
Del artiklen i dit netværk

Frygten for at få borrelia efter bid fra skovflåt vokser i den danske befolkning, efter at antallet af flåter og flåtbid bliver mere udbredt. Eksperter maner til besindelse og oplyser om forholdsreglerne, og det er en god ide, at være særligt opmærksom på flåten på de varme sommerdage, for på trods af sin lille størrelse, er flåten Danmarks farligste dyr.

Borrelia har konsekvenser

Bekymringen for at få borrelia, hjernehindebetændelse, lammelser og psykiske lidelser efter bid fra skovflåt vokser. Bekymringen er ikke blevet mindre efter omtalen af, at den danske bokser Mikkel Kessler har måtte indstille sin karriere som en direkte følge af bid af en skovflåt.

Det er derfor ikke uden grund, at Patienthåndbogen og en række eksperter i infektionssygdomme øger informationen om borrelia.

Hvor stor er risikoen for borrelia?

I den officielle guide på Patienthåndbogen gør blandt andre overlæge Nina Weis fra Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital opmærksom på, at der ikke er nogen smitteoverførsel ved mere end 98 procent af alle flåtbid og at man ikke bliver syg.

Overlægen gør opmærksom på, at det kun er meget sjældent, at man kan blive syg på grund af et flåtbid – og at det som regel kræver, at flåten sidder fast i mere end 24 timer.

Hold øje med udslet

I den officielle guide oplyser Patienthåndbogen på borger.dk og sundhed.dk:
Hvis man er blevet smittet ved et flåtbid, kan der komme et udslæt på huden rundt om bidstedet.
Det kommer som regel fra 2 til 4 uger efter, at man er blevet bidt.

Hvis der kommer et rødt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet, skal man kontakte sin læge
Hvis det sker, vil lægen skrive en recept på en antibiotikakur, som vil helbrede tilstanden

Markant flere flåter

Når der alligevel er øget fokus på den lille blodsugende mide skyldes det, at antallet af flåter er steget markant i de seneste år. Ifølge Solveig Jore ved Norges veterinærhøjskole hænger det sammen med klimaforandringerne, som er årsag til, at flåter breder sig over større geografiske områder end tidligere.

Dette indebærer blandt andet, at flåten for 50 år siden kun fandtes på Bornholm, men nu er udbredt i hele Danmark.

Danmarks farligste dyr

Frygten for flåter hænger også sammen med, at stadig flere oplever at blive bidt af en flåt. Bekymringerne er heller ikke blevet mindre af, at en stor del af pressen omtaler flåten som Danmarks farligste dyr.

Kendte personer er således blevet sat ud af spillet i kortere eller længere perioder på grund af den lille blodsugende mide, der ikke er større end et knappenålshoved, før det begynder at suge blod.

Kendte danskere og borrelia

Dette gælder som nævnt bokseren Mikkel Kessler, som måtte indstille sin internationale karriere efter et bid af en flåt. SF’s rets- og finansordfører Lisbeth Bech Poulsen kom i behandling for en infektion med borrelia-bakterien, efter hun blev bidt af en skovflåt under sin sommerferie. Den tidligere minister og partiformand Mimi Jakobsen måtte stoppe som politiker efter lammelser som en følge af skovflåt.

Tjek for flåter

Det er derfor en god idé at tjekke kroppen for bid efter en tur i skoven eller i højt græs, krat eller moser, hvor der er konstant fugtighed. Det gælder ikke mindst, hvis man færdes steder, hvor der kan have været råvildt, som er typiske bærere af skovflåt. Problemet med skovflåten er ikke, at den skal bruge blod. Problemet er, at flåten kan overføre smitte fra for eksempel rådyr til mennesker.

Smittede flåter

Når overlæge Nina Weis gør opmærksom på, at det er de færreste flåter, som er smittefarlige, så skyldes det, at det kun er to procent af dem, der er inficerede. Den inficerede flåt bliver smittet allerede i larvestadiet, når larven suger blod fra et inficeret dyr. Det bliver opformeret i skovflåtens tarm, hvor smitten spredes til mennesker, hunde og katte, når skovflåten bider.

Råd mod flåter

Der er en række forhold, som øger chancen for at undgå smitte: Undlad at færdes i skoven i månederne maj-september. Følg de banede stier uden græs eller lave urter. Brug gummistøvler med bukserne trukket udenpå og sikret med en elastik. Undersøg kroppen især på de varme, fugtige steder grundigt efter turen.

Skovflåten reagerer på temperatur, lugt og bevægelse. Det forklarer også, hvorfor man får flere flåter på en varm sommerdag og at nogle mennesker får massevis af flåter, mens andre aldrig bliver bidt.

Vær hurtig

Det første symptom efter et bid af en skovflåt kan være det bid, som nogle vil mærke skovflåten giver. Det er dog langt fra altid, at man kan mærke biddet. I langt de fleste tilfælde vil man først opdage det, når der kommer en rød plet, der hvor skovflåten bed. Den røde plet kan vokse i størrelse i løbet af 1 til 4 uger.

Generne kan dog også optræde andre steder på kroppen end der, hvor skovflåten bed. I nogle tilfælde kan man også opleve symptomer, som minder om influenza. Det vil sige træthed, hovedpine, let feber, muskel- og/eller ledsmerter og hævelse af lymfeknuder.

Smitten overføres efter efter ca. et døgn

Samtidig med biddet overfører flåten stoffer, der forhindrer blodet i at koagulere (størkne) og i at man mærker smerte. Spyttet virker nemlig som en lokalbedøvelse. Typisk går der 24 timer, før flåten begynder at overføre eventuelle bakterier og virus.

Flåten kan sidde fast og suge blod i op til 14 dage, hvis den ikke opdages. Derfor er det vigtigt at fjerne skovflåten så hurtigt som muligt, uden at den afgiver bakterier til blodet.

Sådan fjerner du en flåt

Ved flåtbid bør flåten fjernes så hurtig som muligt. Man kan for eksempel bruge en pincet. Træk den direkte ud eller vrid den langsomt ud af huden. Skulle der blive noget tilbage, vil det falde ud af sig i løbet af nogle dage. Det stykke, der bliver tilbage, giver ikke smitte. Det er ikke nødvendigt at bruge antibiotikaholdig sårsalve på bidstedet.

Pas på med de gamle husråd

Gamle råd med at smøre flåten ind i olie, fedt, smør, vaseline og lignende for at få den til at slippe taget kan ikke anbefales. Det skyldes, at det som regel forsinker fjernelsen af flåten – og derved stiger risikoen for, at Danmarks farligste dyr når at overføre sygdomme.

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *