Sund hverdag, Sundhed+, Ud i naturen

Haven er god for sundheden

Del artiklen i dit netværk

De, der er heldige selv at være haveejere, har så at sige terapien lige ved hånden. Uanset om man har en lille villahave eller mange kvadratmeter at boltre sig på, har opholdet i haven en god indvirkning på ens mentale tilstand.

Påvirker haven sundheden?

Det er et godt spørgsmål at stille, og hvis du selv nyder at gå i haven, så har du nok allerede følt et forbedret humør og velvære efter en tur i haven.

I denne artikel kan du læse, hvordan haven påvirker velvære og sundhed, og hvordan du kan tænke det ind i indretningen af din egen have.

Møde Nina Ewald

Havejournalist, forfatter og foredragsholder, Nina Ewald, har skrevet 11 havebøger. Hun inviterer indenfor til Åben Have en til to gange om året i sin egen have i Holte, nord for København. De seneste par år har hun fordybet sig i de sundhedsmæssige fordele ved at opholde sig i haven, hvilket hun også går ud og holder foredrag om.

Haven er fyldt med sund påvirkning

“Alle vores sanser bliver aktiveret og brugt, når vi går i haven, og det har en positiv indvirkning på os, både fysisk og mentalt. Ligegyldigt om vi er små børn eller meget gamle mennesker. Vi får sollys, som udover at tilføre os D-vitamin sætter endorfinerne i gang, der giver os en glad, optimistisk følelse. Derudover er der alle lydene, en af de bedste, synes jeg, er solsorten, der sidder på tagryggen om foråret og synger. Vinden, der suser i bladene og gruset, som knitrer under skoene. Hvis man tager skoene af, kan man mærke græsset under fødderne. I haven kan vi dufte blomsterne men også vejrliget, for eksempel den specielle duft efter torden, når luften er blevet renset.”

Masser af spiselige sundhed

Haven kan også spises og smages på. Skvalderkålen kan bruges i salatskålen, bærbusken og æbletræet leverer deres afgrøder, og uanset om man har en stor eller lille have, en terrasse eller sågar en lillebitte altan, kan man etablere sin egen køkkenhave. Men også synssansen bruges flittigt, når man går en tur i haven, og det er ifølge Nina Ewald, der er uddannet i farvelære på Danmarks Designskole, ikke ligegyldigt hvad, vi kigger på.

Farverne påvirker os også

“En af mine bøger handler om farver og hvordan, de påvirker os. Jeg tror, det er noget, der ligger indkodet i os fra gammel tid. Vi går til ro i den blå time, og når det gule sollys kommer frem, skal vi op og i gang. Vi ‘ser rødt’, når vi bliver ophidsede, og sådan har farverne hver sin betydning for vores mentale tilstand.”

Motion og meditation

Nina Ewald selv bruger haven til både motion og meditation. Motionen kommer af sig selv med havearbejdet, meditationen foregår under det store, 71 år gamle æbletræ, som hun lægger sig under og kigger op i. Det sidste nye have-hit er svømmesøer, fortæller Nina Ewald. Den er ikke billig at anlægge, til gengæld kan man tage sig en dukkert når som helst i det klareste ferskvand hjemme i sin egen have. Svømmesøerne er selvrensende via biologiske processer, meget dekorative og kan også bruges om vinteren, hvor badetøjet skiftes ud med skøjter.

Indret haven efter dine behov

At indrette en have er noget helt personligt, ligesom at indrette sin bolig indeni. Afhængig af, hvad det er ens have skal repræsentere, kan man anvende de otte oplevelsesværdier eller dem, der tiltaler en, og designe sin have så den passer til ens krav og behov.

Terapihave

Ulrik Sidenius er landskabsarkitekt og ansat under Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Han har blandt andet været med til at udvikle Terapihaven Nacadia i Hørsholm, hvor stresspatienter gennemgår behandlingsforløb i Terapihaven, og arbejder stadig på at udvikle den i samarbejde med brugerne. “Man kan sagtens i sin egen have bruge nogle af de otte oplevelsesværdier, som ligger til grund for den måde, vi har indrettet Terapihaven på. Det afhænger selvfølgelig af, hvad der er muligt, hvor meget plads man har og andre faktorer, der kan spille ind,” siger han.

Har du brug for ro eller samvær

Nogle af de elementer, man for eksempel kan bruge, er afskærmning for at lave et trygt og fredfyldt sted, der indbyder til, at man er alene og slapper af. En bålplads, som lægger op til sociale aktiviteter og et åbent sted med lang bænk og smuk udsigt, hvor man kan være sig selv eller sammen med andre afhængig af lyst og muligheder. Vi har alle forskellige præferencer, og vores præferencer skifter også fra dag til dag, nogle gange er vi i humør til at være selskabelige, andre gange har vi brug for at trække os, men ligegyldigt hvad kan haven danne rammen om vores behov.

Naturen slanker

Bente Klarlund er overlæge, professor og forfatter. Hun har skrevet flere artikler om fordelene ved at bruge naturen, både som ramme for motion og som et sted at stresse af.

“Det er i høj grad omgivelserne, der bestemmer vores bevægemønster og vores sundhedstilstand. Forskning fra mange forskellige lande dokumenterer, at hvis man bor tæt på natur eller rekreative områder, bevæger man sig mere og er sundere. Forskningen viser ligefrem, at jo længere man bor fra grønne områder, desto højere vægt og større livvidde har man. Andre studier viser, at mennesker, der bor tæt på grønne områder, er mindre stressede og har mindre tendens til depression. Når man går, løber, cykler, svømmer eller ror i naturen, kan man indsnuse de mange dufte, lytte til rislende vand og fuglesang, mærke regnen og blæsten eller se sollysets mønstre i skoven. Man kan sanse skovbund, grus og strand under fødderne og opleve, hvor forskelligt vand kan være. De mange sanseindtryk får hverdagens tankespind til at lægge sig, og man kan opleve at være til stede i nuet,” siger Bente Klarlund.

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *