Parforhold, Sund hverdag

Parforhold der varer hele livet

parforhold der varer hele livet
Del artiklen i dit netværk

Det er ikke så tit, at man møder par, der har været sammen i 50-60 år mere. Hvordan gør man det – altså får et parforhold der varer hele livet? Hvad er mon hemmeligheden bag? Hvad har jeg gjort forkert? Jeg når ikke at være sammen med den samme i 65 år? Ja, så kan man spørge sig selv: Er det det jeg ønsker?

Som sexolog og parterapeut møder jeg mange mennesker, der har det svært i deres forhold.

Det ’perfekte’ forhold bliver ofte undermineret af den leverpostejsfarvede hverdag med job og børn, konflikter, de høje forventninger mange har til partneren, forestillingen om at man skal være lykkelig 24/7 og en egoistisk forestilling om, at ’mine behov er vigtigst’ og de skal indfries.

Et godt parforhold er hårdt arbejde

Mange ønsker en kærlighedsrelation og har en forestilling/drøm om og forventninger til det ’perfekte’ forhold. Men det kommer ikke bare dumpende fra himlen de næste 60 år. Det er et ’hårdt’ og kærligt arbejde.

Det er forelskelsen og kærligheden, der gør, at vi vælger hinanden til og danner par. Det er respekt, ansvar, ligeværd og ubetinget kærlighed, der gør, at forholdet holder år ind og år ud – og det er begges ansvar.

Jeg møder heldigvis også mange, der er rigtig gode sammen i deres parforhold. Hvad er det så, de gør, og som de har fokus på og prioriterer?

Få et parforhold der varer hele livet

Det er vigtigt, at man tager ansvar for sin egen lykke og ikke forventer, at ens partner fylder én op og gør en lykkelig.

At være lykkelig sammen har med indstilling, ansvar og vilje at gøre. Det er vigtigt at elske sin partner, som han/hun er. Acceptere og sætte pris på ham/hende præcis som han/hun er. Ubetinget kærlighed.

Forskelligheder er vigtigt!

Det er vigtigt at respektere vores forskelligheder – det er så let at sige, men sværere at ’udøve’. Man skal mene, føle og ville det.

Lyt, vis tillid, vær åben, vær tolerant, vær rummende og vær nysgerrig – også selvom du ikke altid forstår. Husk: måske ved du ikke altid bedst.

Vælg den positive tilgang

En klog mand har sagt: ”Du ser mig ikke, som jeg er, så du elsker mig ikke”. Det er vigtigt, at man prøver at se det bedste i sin partner og ikke tror eller har indstillingen, at han/hun kun er ude på at genere én. Det er en god, positiv og kærlig tilgang at have til sin partner.

Sæt ord på dine behov

Det er vigtigt at sætte ord på sine behov. Ens partner er ikke tankelæser og ved ikke hvilke behov, som man har i forskellige situationer, selvom man har den overbevisning, at det må han/hun da efterhånden vide.

Tal sammen

Kommunikation er et must hele livet. Vi udvikler os så vores behov ændres. Vi skal kunne håndtere konflikter livet igennem, også selvom det kan være svært og man er bange for at såre.
Vær ærlig. Det er vigtigt, at vælge hinanden til. Brug tid sammen og oplev sammen. Spørg også ind til din partners interesser: det er en anden måde at vælge ham/hende til.

Vis din kærlighed

Det er vigtigt at vise din kærlighed. Kærligheden skal dyrkes og plejes. Sig kærlige, rosende og/eller anerkendende ord, giv berøring, brug tid sammen, vær nærværende og snak om små og store ting og de dybere og oplev fortroligheden og føl samhørigheden. Vær kærester – det er godt for kærligheden og jeres sexliv.

– – – – – – – – – – – – – –

Om forfatteren

Parforhold der varer hele livet - Marianne egenseMarianne Egense er sygeplejerske, sexolog og parterapeut. Hun er indehaver af Center for Sex og Samliv, hvor hun dagligt giver terapi. Derudover holder hun foredrag og kurser samt underviser og laver workshops. Se mere på 6ogsamliv.nu

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk
Tagged , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *