Kroppen, Vægtproblemer

Sådan holder du normalvægten

Sådan holder du normalvægten
Del artiklen i dit netværk

De fleste, som har et problem med badevægten, er ofte overvægtige eller på vej til at blive det. De prøver at tabe sig og indtage færre kalorier. Men der findes en stor gruppe mennesker, der kæmper en daglig kamp, fordi de har problemer med at holde normalvægten. Enten på grund af sygdom, højt stofskifte eller nedsat appetit.

En stor del har et forkert fokus på kosten og kan føle madlede, eller også bliver de vildledt af alskens gode råd om sund og ”rigtig” ernæring. Her er en række gode råd til dig, som kæmper for at holde på kiloene og den gode energi.

Stort fokus på overvægt

I sundhedsdebatten bliver de undervægtige ofte negligeret, fordi der er så stort et fokus på overvægt og vægttab. Det er uheldigt, for undervægt kan i nogle tilfælde udgøre en lige så stor sygdomsrisiko som overvægt. Især som ældre er det vigtigt at have noget at stå imod med.

Men livet som undervægtig kan være en daglig kamp for at få fyldt tilstrækkelige mængder næring indenbords, så behovet for vitaminer, mineraler, sunde fedtstoffer og proteiner samtidig tilgodeses.

Undervægt er også et problem

Det er ikke sjovt at have problemer med at holde normalvægten, og der er mange gode grunde til at opretholde en normalvægt. Én ting er, at man føler sig uoplagt og træt, når man er i energiunderskud, men den manglende næring tærer også på kroppens muskler. Er man vant til kun at spise små måltider et par gange om dagen, vænnes mavesækken til, at der ikke kommer megen føde, og den skrumper ind og kan ikke indeholde de ønskede mængder mad.

Får kroppen ikke næring og især fedtstoffer nok, går det også ud over humøret og overskuddet, fordi den hormonelle balance bliver skæv. Derfor må du ikke lytte for meget til de mange velmenende sundhedsråd om at spise groft, grønt og fedtfattigt. Du skal nærmest gøre lige det modsatte og gerne 6-8 gange om dagen.

Vitaminer og frisk luft

Fælles for alle småtspisende er, at behovet for vitaminer og mineraler sjældent er opfyldt. Er du i risikogruppen for at være i mangel af især D-vitamin og kalcium, anbefales det, at du tager et tilskud på 20 μg D-vitamin og 800 mg kalcium foruden den daglige vitaminpille.

Tal eventuelt med din læge, som kan sammensætte et tilskud tilpasset dine behov. Og så er det en god appetitvækker at komme ud i den friske luft og få rørt sig minimum en halv time om dagen. Det vækker sanserne, styrker musklerne og giver mere appetit.

På med pålægget

Der findes et hav af varianter at lægge på brødet, men måske har du vænnet dig til altid at købe den samme slags pålæg. Prøv noget nyt næste gang du handler ind, så du udfordrer smagsløgene og vanerne. Men hold dig fra de fedtfattige produkter fra fjerkræ.

Prøv en ny variant af kødpølse, spegepølse, skæreost, paté eller fedtholdig fiskepålæg som laks, sild og makrel, og hav derudover som hovedregel at få noget fedtstof under og oven på pålægget, i form af smør, dressing, mayonnaise eller italiensk salat. Drys eventuelt med lidt karse, purløg eller dild for at gøre maden festlig og smagfuld, for det handler også om

Væk med vand, the og kaffe

De fleste ved at vand er sundt. The til dels også. Kaffe i mindre mængder. Men hvis du er småtspisende eller generelt har nedsat appetit, skal du passe på med at fylde maven op med kalorieløse drikke.

Drikker du kaffe eller the, så tilsæt fløde eller honning, så det tæller lidt i energiregnskabet, eller erstat de kaloriefattige drikke med kakaomælk, drikkeyoghurt, sødmælk eller juice.

Snacks. Masser af snacks!

Hvis du har problemer med at holde normalvægten, så er mellemmåltiderne meget vigtige. Drop de usunde chokoladebarer og bland-selv slikket, som indeholde mange tilsætningsstoffer og sender dit blodsukker på en ubehagelig rutchetur, men sørg altid for at have nødder, mandler, dadler, figner og kiks på lager. De er nemme at have med i tasken og glider lettere ned end andre kalorierige fødevarer. Ofte så kan en flødeis også være mere appetitlig end eksempelvis kage, da kulden fra isen ikke er så kvalmende.

Spis i godt selskab

Måske kender du følelsen af at sidde til bords ved et selskab og pludseligt have spist for meget, fordi den ene mundfuld tager den anden og snakken går. Det kan være skidt for den person, som gerne vil tabe sig, og rigtig godt for den småtspisende.

Er du ofte alene om dine måltider, så prøv alligevel at lade det være et højdepunkt at få noget mad. Hør noget dejlig musik til måltidet, se et interessant program i fjernsynet eller tal med en ven i telefonen, mens du spiser. Gør det pænt og indbydende.

Lav evt. en lille madklub

Måske kender du andre, som sidder alene og som kunne have lyst til at danne en lille madklub på distancen, så I er fælles om at foreslå lækre retter, I hver især kan nyde, velvidende at de andre spiser det samme måltid. Bor I tæt på hinanden, kan I måske skiftes til at tilberede et dejligt måltid til hinanden.

Fedt nok!

Det er vigtigt, at du får fedt nok. Fedt er appetitregulerende og essentielt, for at vores organer og celler fungerer optimalt. Gør det derfor til en vane at tilsætte lidt olie i eksempelvis din kartoffelmos.

Er du ikke vild med smagen af olie, kan du vælge en neutral variant som rapsolie. Ønsker du mere smag, så findes der et hav af lækre koldpressede olier udvundet af oliven, hørfrø, sesam, kokos og valnød.

Husk på at de koldpressede olier ikke egner sig til at blive varmet op, så de skal tilsættes, når retten er max. 50 grader varm, altså lige før servering eller i en dressing.

Sødt og surt

Ligesom kulden fra en is kan give lidt mere plads i maven end en lun og cremet kage, så kan syrlige fødevarer have samme effekt. Føles frikadellen eller laksebøffen tung og fed, så spis lidt syltede asier eller rødbeder til eller tilsæt et skvæt citronsaft, så løfter det måltidet en smule og øger appetitten.

Smager du en sød dessert, eksempelvis et stykke æbletærte eller en brownie, så tilsæt lidt 38% cremefraiche for at give det et syrligt pift. Prøv en gang imellem at spise dig lidt ekstra mæt. Det hjælper mavesækken til at få lidt bedre plads til næste måltid.

Hold igen med grøntsagerne.

Ja, det yder helt forkert, når vi nu hele tiden hører om at vi skal spise flere grøntsager.

Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt, at vi får masser af grøntsager i alle regnbuens farver, men fylder du mavesækken op med agurk, tomat og salat, så optager det pladsen for de vigtige kalorier.

Nok er grøntsager sunde og fulde af vitaminer, mineraler og fibre, men når du indtager dem, så skal det være med tanke på indholdet af gode fedtsyrer og energi.

Gør det til en vane altid at have spiseklare avocadoer og bananer i grøntsagsskuffen, søde kartofler, ferskner og ananas, som alle indeholder flere kalorier end meget andet grønt.

Hvem står bag artiklen her?

Christina Bjørn er uddannet kostvejleder fra Suhrs Seminarium og har specielt fokus på den humane ernæring og hvordan vi kommunikerer sundhed. Samtidig er hun certificeret personlig træner hos FISAF International. Læs mere om hende på www.christinabjorn.dk.

Har du problemer med at holde normalvægten?

Fortæl os gerne her i kommentarfeltet, hvad du gør for at kiloene ikke bare forsvinder. Måske har du et tip, som kan inspirere andre.

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk
Tagged , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *