Kroppen, Stress

Risiko for blodpropper er større om mandagen

Risiko for blodpropper størst om mandagen
Del artiklen i dit netværk

Hader du mandage og bliver lidt stresset over den ny uge, der truer? Lad være! Du kan ikke ændre ugens gang alligevel og det er ikke godt for din sundhed.

Læs her, hvorfor din risiko for blodpropper er større om mandagen.

Julen, VM i fodbold og mandage er højsæson

Hos nogle vækker det gamle mundheld om at ”julen er hjerternes fest” ubehagelige minder. For julen er også højsæson for blodpropper i hjertet.

Det har forskere fra universiteterne i Umeå og Uppsala påvist, skriver Magasinet Arbejdsmiljø. Forskerne har også regnet sig frem til, at mandag er langt den farligste ugedag, når det drejer sig om blodprop i hjertet. Dog supplerer de med det mere opløftende budskab, at risikoen er mindst i ferietiden om sommeren.

150.000 hjertetilfælde analyseret

Til analyserne har forskerne anvendt data fra 156.690 hjertetilfælde, der blev registreret over otte år fra 2006 til 2013. Registreringen er sket i det nationale kvalitetsregister Swedeheart.

For at komme så tæt som muligt på brugbare svar delte de data op i undergrupper; mænd, kvinder, pensionister, personer i arbejde, første hjertetilfælde, tilbagevendende tilfælde og særlige former for hjerteinfarkter med betegnelsen STEMI og NSTEMI.

Forskningsleder John Wallert, Uppsala Universitet, fremhæver, at både symptomstart og indlæggelse på sygehuset er med i undersøgelsen. Derved afkræftes tidligere hypoteser om fejlregistrering og kvien sig ved at køre til behandling i fritiden som forklaring på variationer i antallet af hjertetilfælde.

Pas på under VM i fodbold

Samtidig kunne forskerne udelukke andre forklaringer som for eksempel temperatur eller udlandsrejser. Tidligere studier har desuden peget på, at jordskælv og VM i fodbold kunne trigge hjerteanfald. Men selv når man tager disse og andre forhold i betragtning, viser tallene, at de fleste hjerteinfarkter sker om mandagen, og at der sker færrest i juli, hvor det meste af Sverige holder ferie.

Stop med dit mandags-stress

Forskerne understreger, at selv om man altid bør være forsigtig med at tilkendegive årsag-virkning, er der ikke så mange andre mulige årsager tilbage end mandag-morgenstres, julestress og sidst på måneden-stress til at forklare udsvingene.

John Wallert mener, at balancen mellem arbejde og hvile i det store og hele fungerer i overensstemmelse med det biologiske ur hos mennesker med almindelige arbejdstider. Men timingen er ikke helt perfekt. Hvorfor eksempelvis stå tidligt op om mandagen, når det er ok at sove længe om søndagen, spørger han og underbygger sin pointe med, at gruppen af patienter, der fortsat var i arbejde, havde den største risiko i hjerteinfarkter på netop mandage, sammenlignet med andre grupper.

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk
Tagged , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *