Diabetesforeningen, Sund kost, Vægtproblemer

Kaloriemærkning af fastfood?

Kaloriemærkning af fastfood
Del artiklen i dit netværk

Danmark bør have kaloriemærkning af fastfood, og det skal være et krav, at fastfoodkæder oplyser om madens kalorieindhold, mener Diabetesforeningen. Det vil hjælpe forbrugerne til at træffe det sundere valg.

Kaloriemærkning af fastfood i USA

Hvor mange kalorier er der i en bakke pommes frites, en sandwich eller en cafe latte? Det skal fastfoodkæder i USA nu oplyse om på menuer eller menutavler, så kunderne kan se det, inden de vælger, hvad de ønsker at købe.

Den nye amerikanske lov forpligter alle restaurantkæder med 20 eller flere serveringssteder til at angive kalorieindholdet i retterne.

Diabetesforeningens administrerende direktør, Henrik Nedergaard, mener, at politikere bør stille samme krav til danske kæderestauranter. ”Vi bør 100 procent kopiere den amerikanske lov”, siger Henrik Nedergaard og fortsætter: ”Man skal alvorligt stramme op på, hvordan samfundet er indrettet i dag. Vi appellerer derfor til, at politikerne har det fornødne mod til at give denne hjælp”.

Det virker!

I en stor undersøgelse fra 2016 har Kræftens Bekæmpelse gennemgået 15 nyere undersøgelser af kaloriemærkning af fastfood fra USA, Canada og Australien. Her er konklusionen klar: Forbrugerne vælger de mindre kalorierige varer, når de får oplysningerne om kalorieindholdet i fastfood i købsøjeblikket. Selv 100 sparede kcal på et måltid kan på den lange bane være med til at forebygge overvægt.

God idé, siger 2 ud af 3 danskere

Samtidig viser andre undersøgelser, at mere end to ud af tre danskere synes, at kaloriemærkning er en god idé. At indføre kaloriemærkning vil ifølge Diabetesforeningens administrerende direktør få forbrugerne til at tænke en ekstra gang over usunde vaner og dermed mindske risikoen for at udvikle livsstilssygdomme.

51% er overvægtige

Der er et klart behov for en tilsvarende lovgivning i Danmark. Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, der hører under Sundhedsstyrelsen, viser således, at mere end hver anden dansker i 2017 var moderat eller svært overvægtig. 51 procent af befolkningen havde således et BMI-tal over 25.

Overvægt og usund livsstil øger risikoen for en række sygdomme – heriblandt type 2-diabetes. Forsætter den nuværende udvikling, vil der ifølge prognoserne være 430.000 med type 2-diabetes i 2030.

Klar med koncept til kæder

”Diabetesforeningen har sammen med Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Forbrugerrådet TÆNK længe kæmpet for, at flere fastfoodkæder og konceptstyrede kæder indfører kaloriemærkning på sine menutavler i Danmark”, siger Henrik Nedergaard, som appellerer til politisk forståelse.

De fire organisationer har udarbejdet et sæt frivillige guidelines primært til konceptstyrede kæder, som overvejende sælger eller serverer standardiserede, ikke-færdigpakkede mad- og drikkevarer. De ledsages af en vejledning, som med eksempler viser, hvordan kaloriemærkningen konkret kan udformes, så den samlet set er forståelig for kunderne og følger lovgivningen.

Også bedre samfundsøkonomi

Ny dansk forskning med data fra næsten to millioner danskere dokumenterer, at det ikke kun er til fordel for den enkelte at blive bevidst om sin diabetesrisiko tidligt. Det er også en kæmpe fordel for samfundsøkonomien.

En analyse fra det store ADDITION-studie viser, at det danske samfund har sparet 280 millioner kroner på de knap 14.000 med type 2-diabetes, der fik sygdommen opdaget ved en screening hos deres praktiserende læge.

Nedsatte udgifter ved tidlig sporing

Den store økonomiske besparelse skyldes nedsatte medicinudgifter, besøg hos egen læge og på hospitaler over en fem-årig periode, viser analysen. Den konkluderer, at de danskere, der tog en risikotest hos deres praktiserende læge, fik diabetessygdommen opdaget i gennemsnit to år tidligere end gruppen, der ikke fik testet deres risiko ved et spørgeskema hos lægen.

300.000 danskere har forstadier til diabetes2

Resultaterne understreger, at det giver god mening at sætte ind med tidlig opsporing af type 2-diabetes, mener Diabetesforeningen. Der er anslået 60.000 danskere, der har type 2-diabetes uden at vide det, og omkring 300.000 formodes at have forstadier til type 2-diabetes.
Risikotesten, som er stort set identisk med den brugt i studiet, kan findes på www.diabetes.dk/testdigselv.

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *