Kroppen

Smerte er individuelt

Smerte er individuelt
Del artiklen i dit netværk

Smerte er individuelt og smertefølelsen er subjektiv. Den afhænger af psykiske, sociale og eksistentielle faktorer. De kommende fysioterapeuter er dog enige om, at der kan gøres noget.

”Hvilke faktorer påvirker vores oplevelse af smerte? Og kan vi gøre noget for at lindre smerten hos patienten.”

Spørgsmålene er åbne og bliver stillet af Henrik Bjarke Vægter, postdoc, PhD og netop i gang med sin undervisning om smerteundersøgelse og behandling på uddannelsen for fysioterapi.

Smerte er en kompleks oplevelse

Spørgsmålene bliver diskuteret i grupper af de studerende og Henrik Bjarke Vægter konkluderer efter, at have hørt de kommende fysioteraputeres svar, at smerte er en kompleks oplevelse.

Den består af fysiske og følelsesmæssige komponenter.

Varierende grad af smerte

”Smertefølelsen er subjektiv. Det vil sige, at samme udløsende årsag kan give varierende grad af smerte hos forskellige personer”, påpeger Henrik Bjarke Vægter, der til dagligt indgår i smerteforskningsgruppen ved Smertecenter Syd ved Syddansk Universitet.

I dagens anledning er han udlånt til undervisning på University College Lillebælt i Odense.

Målet med undervisningen er at give fysioterapeuterne en nuanceret tilgang til forebyggelse, undersøgelse og behandling af kroniske smerter hos patienter med forskellige diagnoser.

Forskellige mekanismer styrer smertefølelsen

”Oplevelsen af smerte afhænger ikke kun af den smerteudløsende årsag, men også af egenskaber ved personen, der opfatter smerten. På denne måde bliver smerteoplevelsen et resultat af det, der udløser smerten, psykiske og sociale faktorer, tidligere erfaringer og eksistentielle faktorer”, siger Henrik Bjarke Vægter.

”Kroppen har hæmningsmekanismer, som kan dæmpe smerteimpulser. Andre mekanismer forstærker smerten i visse situationer.”

Brug kroppen

Målet med undervisningen er, at de studerende gennem små opgaver introduceres til undersøgelse og vurdering af forskellige relevante faktorer hos personer med smerte.

De får desuden mulighed for at udveksle erfaringer: ”Vi oplever, at kroppen er på vagt og at følsomheden for smerter er skruet op på maksimum. Det er derfor vigtigt, at kroppens beskyttelsessystem bliver bragt til ro, ved at kroppen genvinder troen på at alting er, som det skal være. Man skal simpelthen ændre hjernens opfattelse af situationen.”

Forandringer i hjernen

”Det kan være en god måde at træne kroppen med øvelser, som stimulerer kroppens egne helingsmekanismer. Det gør man bedst ved at finde nogle øvelser, som patienten har vanskeligt ved på grund af smerterne. Bevægelserne skal ændres ganske lidt ad gangen, så kroppen gradvist lærer at gøre tingene igen, uden at sætte smertealarmen i gang. Træningen skaber forandringer i de dele af hjernen, som fortolker impulserne fra ryggen og styrer følsomheden i smertesystemet. Det er disse forandringer i hjernen, der gør, at smerterne begrænses.”

Undervisningen af fysioterapeuter på University College Lillebælt i Odense er godt i gang og de studerende byder ind med deres erfaringer. Fælles for dem alle er, at de er enige om, at smerte opleves forskelligt fra patient til patient.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Artiklen “Smerte er individuelt” er en del af et tema om smerte. Du kan læse mere i april-udgaven af bladet.

Klik her og kom direkte videre til de tre artikler.

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk
Tagged

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *