Bolig, Sund hverdag

9 gode grunde til at lufte ud

Udluftning indeklima
Del artiklen i dit netværk

I vores tema om sundt indeklima, får du her 9 gode grunde til at lufte ud i din bolig. Masser af frisk luft og god cirkulation kan nemlig løse de fleste indeklimaproblemer.

CO2

Mennesker og husdyr indånder ilt og udånder kuldioxid, også kaldet CO2, som sløver og forringer indlæringsevne og præstationer.
Planter kan omsætte CO2 til ilt og optager samtidig en masse andre skadelige stoffer fra luften. Men et par potteplanter er altså langt fra nok til at rense indeklimaet i et hus. Der skal rigtig mange planter til.

Skimmelsvamp

12 pct af alle danske boliger har problemer med skimmelsvamp, viser Bolius Boligejeranalyse fra 2017. Nogle er allergiske og kan udvikle astma over for svampesporer i luften.
Svamp og mug frisætter desuden metabolitter, som lugter dårligt og kan genere beboerne på anden vis.
Synlig skimmelsvamp på badeværelset fjerner du bare med rodalon. De mest problematiske svampeangreb er faktisk de usynlige, der gemmer sig i gulve, lofter, vægge eller bag tapetet. Typisk efter en vandskade.

Fugt

11-12 pct. af alle danske boliger har problemer med fugt, anslår Velux i sit Healthy Homes Barometer. Fugt er ikke i sig selv skadeligt for helbredet, men fremmer væksten af bl.a. husstøvmider og skimmelsvampe.

Bakterier og vira fra mennesker

I et dårligt ventileret indeklima er der øget risiko for at blive syg, udvikle betændelse, få problemer med luftvejene, allergi eller hovedpine. Men støvsugning og udluftning hjælper.

Partikler

Koncentration af sundhedsskadelige partikler i luften er højest indendørs, hvor de primært stammer fra stegning/ristning af mad, brændeovne og stearinlys.
Rygning indendørs er i dag et sjældent syn, men tobakken har tidligere været den største partikelforurener i hjemmet og på arbejdspladser.
Skadelige partikler i luften udenfor stammer primært fra forbrændingsmotorer. 70 procent kommer hertil med vinden fra andre lande. Partikler irriterer luftvejene. Øger risiko for KOL, astma og
hjertekarsygdomme. Nogle er så små, at de kan passere til hjernen gennem næsen, og der er faktisk målt flere tilfælde af Alzheimers i områder med høj partikelforurening. Men det er stadig usikkert, om det så også er en konsekvens af partikelforurening. Meget tør luft kan forøge risikoen, fordi partiklerne hvirvles op og lettere sætter sig fast på slimhinderne.

Afgasning

Nye møbler, elektronik og vinylgulve er nogle af de ting i boligen, der kan indeholde flammehæmmere og andre kemiske forbindelser med eksempelvis hormonforstyrrende egenskaber.
Hvor lang tid, denne afgasning tager, er der stor forskel på. Det kan godt vare over 10 år.

PCB

Blødgører i fugemasse, som blev brugt i byggeri af skoler og boliger fra ca. 1950 til 1977, hvor det blev forbudt. PCB mistænkes for at skade nervebaner og hormonbalance samt fremme diabetes og kræft hos mennesker. Stoffet vandrer fra fugen og ud i andre byggematerialer. Det kan også måles i beboeres urin. Men om koncentrationerne er høje nok til at gøre folk syge, er ikke påvist med sikkerhed.

Radon

Denne radioaktive gasart findes naturligt i undergrunden, hvorfra den trænger op gennem fundamentet i ældre byggerier. Radon menes alene i Danmark at være medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft om året. MERE VIDEN: På www. boligejer.dk finder du en guide om radon-niveauer i Danmark og særlige risikofaktorer.

Støv

Almindeligt husstøv kan indeholde lidt af hvert fra bakterier og kemikalier over svampesporer til afføring fra husstøvmider, som nogle mennesker er allergiske overfor og som kun kan overleve i et fugtigt miljø. Gør huset rent en gang om ugen, luft ud og hold en jævn varme i alle rum, lyder anbefalingen.

5 nemme tips til sundt indeklima

Her får du 5 nemme tips, der kan give dig et bedre indeklima

Luft ud flere gange dagligt med 5-10 min. gennemtræk. Luft ud under madlavning og efter bad.
Brug emhætten, når du laver mad.
Tør tøj udenfor, anvend tørretumbler med aftræk til det fri eller en kondens-tørretumbler.
Rumtemperaturen bør ikke ligge lavere end 18 grader og skal være ens i alle boligens rum.
Hvis der opstår vandskade, skal skaden udbedres hurtigst muligt

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk
Tagged