Diabetesforeningen, Sund kost

Diabetes2 motiverer til sundere livsstil

Diabetes 2 livsstil
Del artiklen i dit netværk

60.000 danskere lever med Type2 diabetes uden at vide det, og mange opdager først sygdommen, når de rammes af følgesygdomme. Derfor vil Diabetesforeningen gerne finde disse mennesker, så de har muligheden for at gøre en forskel nu.

Alle ved, at det kan være svært at ændre vaner. Men en diagnose som type 2-diabetes ser ud til at kunne motivere til forandringer.

Hele 76 procent med type 2 diabetes har nemlig foretaget ændringer for at forbedre deres liv med diabetes. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt type 2-diabetikere fra Diabetesforeningen.

Tager ansvar for deres helbred

”Undersøgelsen viser, at mennesker med diagnosen type2 diabetes i høj grad tager ansvar for deres egen situation. Det er super positivt. Men det understreger samtidig vigtigheden af, at vi finder folk i tide, så de har mulighed for at handle selv”, siger Diabetesforeningens administrerende direktør, Henrik Nedergaard.

60.000 danskere ved ikke at de har type 2 diabetes

60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes. Og 300.000 danskere skønnes at have forstadier til type 2-diabetes.
Type 2-diabetes er en sygdom, der udvikler sig langsomt og uden, at man mærker det. Derfor går mange rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Og det øger risikoen for de alvorlige følgesygdomme.

Ny dansk forskning viser, at mere end hver tredje person, der får konstateret type2 diabetes, allerede har udviklet en alvorlig følgesygdom, inden de får stillet deres diabetes-diagnose.

Bedre livskvalitet

Diabetesforeningen foretog i 2017 en livsstilsundersøgelse blandt sine medlemmer.
Af 486 besvarelser oplyste 37 procent, at de havde foretaget ændringer i deres livsstil, da de var bekymrede over følgesygdomme til diabetes. Følgesygdomme til diabetes tæller bl.a. hjerte-kar-sygdom, skader på øjne og nyrer, nervekomplikationer og seksuelle problemer. Blandt dem, som er lykkedes med at skabe forandringer for at forbedre livet med type 2-diabetes, mener 58 procent, at ændringerne har stor eller afgørende betydning for deres livskvalitet.

Mere motion og sundere kost

62 procent har svaret, at de er begyndt at spise sundere. 54 procent er begyndt at gå til de anbefalede diabeteskontroller og 46 procent dyrker mere motion. Kun 8 procent har ikke foretaget nogen ændringer. Mens 16 procent har forsøgt at ændre noget, men uden held.

Kost og motion gør en forskel

I modsætning til type 1-diabetes, der hverken kan helbredes eller forebygges, kan mennesker med type2-diabetes eller dem, der er på vej til at få sygdommen, gøre rigtig meget selv ved hjælp af kost og motion.
”Dansk forskning kom i august med opløftende nyt, som klart demonstrerede, hvilken enorm betydning fysisk aktivitet kan have for mennesker med type 2-diabetes”, siger Henrik Nedergaard.

TV-programmet U-Turn

Resultaterne, der stammer fra den videnskabelige udgave af tv-programmet U-Turn, viste, at over halvdelen i en gruppe med type2-diabetes, der dyrkede intensiv motion i op til en time fem-seks gange om ugen i et år og fik diætisters hjælp til en fornuftig kostplan, fik normaliseret deres blodsukker, så de ikke længere havde brug for diabetesmedicin.

Test din risiko for Type 2 diabetes

Diabetesforeningens hjemmeside kan du læse meget mere om type 2 diabetes, og du kan teste din risiko.
Artiklen her er skrevet i samarbejde med Diabetesforeningen.

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk
Tagged

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *