Stress

Flere unge kvinder får stress

Flere unge kvinder får stress
Del artiklen i dit netværk

Vi har i flere år hørt, at de unge piger og kvinder har det skidt og i de sidste år er de unge drenge også begyndt at stå frem. De unge kvinder får det værre og værre – de føler sig pressede og flere unge kvinder går ned med stress.

Hvad er det der sker? Hvem har skylden?

Flere og flere unge kvinder får stress

Mange unge kvinder (det begynder, når de er piger) har høje forventninger og store ambitioner på egne vegne – og det er i alle facetter af deres liv.

De vil være perfekte. De vil være dygtige i skolen, en 12-tals-pige, de vil være smukke og se perfekte ud – som trenden foreskriver – de vil være den bedste på deres arbejde samt være en god datter, veninde og kæreste. De vil være gode til sport.

Ungdommen og sociale medier

Samtidig kræver ungdomskulturen, at man er populær og får mange ’likes’ og har mange ’følgere’ på de sociale medier.

Den unge kvinde skal være ’på’ og tilgængelig 24/7, skille sig ud, præstere, vinde og være den bedste – OG oveni alt dette være den gode, søde, pæne og omsorgsfulde pige.

PUHA! Det er jo umuligt…

Det starter med koncentrations- og søvnbesvær

Det er faktisk lige præcis det, de oplever og føler på deres krop efter noget tid. At det er umuligt.

De kan for eksempel have svært ved at koncentrere sig og sove. De føler, at de ikke kan overkomme det hele og begynder at skubbe opgaverne foran sig.

Det kan ende med, at de får en depression, stress eller angst. De kan begynde at skære i sig selv eller i værste fald prøve at begå selvmord.

Næsten 25% har dårligt mentalt helbred

Sundhedsstyrelsens nyeste undersøgelse viser, at de unge kvinder ikke trives. Næsten hver fjerde 16 til 24-årige kvinde har dårligt mentalt helbred.

Center for Ungdomsstudiers seneste undersøgelse viser også, at flere unge kvinder får stress. Næsten halvdelen af de unge kvinder på de danske ungdomsuddannelser ofte føler sig stressede. Det samme gælder for hver femte dreng.

Kan ikke mærke sig selv

I kampen efter det perfekte, kan deres præstationspres blive til stress. De er ikke inde og rigtig mærke, hvad de egentlig har lyst til. De er identitetssøgende og fællesskabet er vigtigt for denne proces.

Men hvis man ikke kan mærke sig selv og mærke, hvad man egentlig har lyst til i dette ræs, kan man flyde med strømmen og gøre alt for at være den bedste og ikke forholde sig til det, man har gang i.

Samfundets forventninger

Forventningerne kommer fra de unge selv, deres omgivelser og samfundets høje karakterkrav til videregående uddannelser.

Men hvor kan man skrue for at ændre på dette?

Samfundsændringer er jo en større mekanisme lige at ændre – men man kunne måske se på kravene og tidsperspektivet i forbindelse med uddannelserne?

Hvor er forældrene

Hvor er forældrene i dette?

Kunne de måske se op fra deres iPhone og tale med deres unge om de høje krav og ambitioner og lære dem at prioritere?

Ungdomsårene er så vigtige på mange måder – selvfølgelig uddannelsesmæssigt men først og fremmest skal unge piger og drenge have et godt selvværd, trives og være glade for deres liv, kunne navigere i det og samtidig mærke sig selv.
_________________

TEKST: MARIANNE EGENSE, SEXOLOG

Vi sætter pris på din kommentar herunder

Del artiklen i dit netværk
Tagged ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *